تهیه کننده: میعاد احمری (کارشناس اندازه گیری و صحه گذاری طرح های انرژی)
امروزه انرژی و چگونگی تولید و توزیع آن در تمام کشورهای جهان دارای اهمیت ویژهای میباشد. مصرف انرژی جهانی پیوسته به موازات توسعه اقتصادی افزایش مییابد و این افزایش مصرف، ضمن تامین رفاه بیشتر برای انسانها معضالت زیست محیطی متعددی را نیز در پی دارد که رفاه آینده بشر را تحت تاثیر قرار داده است. آنچه مشخص است در حال حاضر پشتوانه سیاسی و اقتصادی کشورها بستگی به میزان بهرهوری آنها از منابع فسیلی دارد و تمام شدن منابع فسیلی، نه تنها تهدیدی برای اقتصاد کشورهای صادرکننده انرژی است، بلکه نگرانی عمدهای را برای نظام اقتصادی ملل مصرف کننده انرژی نیز به وجود آورده است. بنابراین کاهش منابع فسیلی و مشکالت استحصال سوختهای جایگزین از یک طرف و همچنین معضالت زیست محیطی مصرف بی رویه انرژی از طرف دیگر همگی بیانگر ضرورت بهینهسازی مصرف انرژی در سطوح منطقهای، ملی و بین المللی میباشند. انرژی مورد نیاز بشر در حال حاضر مسئله کلیدی توسعه پایدار است. با توجه به عرضه محدود منابع انرژی تجدیدپذیر، انتشار گازهای گلخانهای و تاثیر آن بر آب و هوای جهانی، مسلم است که نمیتوان تنها با جایگزین کردن منابع با پایداری کمتر با آنهایی که پایداری بیشتری دارند به سیستم پایدار رسید، بلکه ضرورت کاهش کلی انرژی از سطوح موجود به وضعیت مطلوب کاملا مشهود میباشد.
برچسب انرژی ساختمان روشی برای رده بندی بهره وری انرژی ساختمانها اعم از مسکونی، تجاری و یا عمومی، با توجه به مقدار انرژی لازم برای تامین شرایط آسایش و کارایی کاربران است. در این گزارش سعی شده است بررسی اجمالی بر روی نحوه برچسب گذاری ساختمانهای غیر مسکونی با محوریت فروشگاهها صورت پذیرد و همچنین به بررسی چند نمونه از استاندارد سازی و برچسب گذاری انواع فروشگاهها در سراسر دنیا خواهیم پرداخت.
- معیارهای تعیین رده انرژی ساختمان:
معیار تعیین رده انرژی ساختمان می تواند از معیارهای ساده مانند ضریب انتقال حرارت پوسته خارجی ساختمان تا معیارهای پیچیده مانند میزان مصرف انرژی ساختمان متغیر باشد. مصرف انرژی ساختمان نیز می تواند بر اساس نیاز انرژی ساختمان، انرژی خریداری شده و یا انرژی اولیه محاسبه شود. نیاز انرژی معادل نیاز گرمایش و سرمایش ساختمان بوده و در نتیجه این محاسبات مستقل از راندمان تجهیزات تاسیساتی، مصرف روشنایی و نوع حاملهای انرژی مصرفی است و بیشتر وابسته به مشخصات حرارتی ساختمان مانند ضریب انتقال حرارت پوسته خارجی و نفوذ هواست. جهت محاسبه انرژی خریداری شده، عالوه بر مشخصات پوسته، راندمان تجهیزات و فرهنگ مصرف انرژی ساکنان نیز در نظر گرفته میشود. در ساختمانهای موجود، قبضهای مصرفی روش مناسبی جهت اندازه گیری این مقدار هستند. تعیین پیچیدگی معیارها با توجه به زیرساخت های کشورهای مختلف و میزان حساسیت انرژی برای آنها، متغیر میباشد، لیکن در کشورهایی مانند ایران که از حاملهای مختلف انرژی در ساختمان استفاده میشود همچنین با وجود یارانههای انرژی، حاملهای انرژی دارای قیمتهای غیرواقعی میباشند، مناسبترین روش، استفاده از معیار انرژی اولیه است. در این روش با استفاده از ضرایب تبدیل برق و حرارت، تمامی حاملهای انرژی بصورت حامل انرژی اولیه در مبدا محاسبه شده و به این ترتیب با دخیل نمودن راندمان تولید و توزیع برق، تولید انرژی در محل بصورت سیستمهای تولید همزمان از ارزش بیشتری برخوردار شده و یا سیستمهای گرمایش برقی وزن بیشتری در مصرف انرژی ساختمان پیدا میکنند. در نهایت با این روش میتوان دید بهتری از روش مصرف انرژی ساختمان بدست آورد و اجرای سیاستهای کلی نیز به این روش تسهیل میگردد. در حال حاضر استاندارد برچسب انرژی ساختمان در کشور در دو بخش ساختمانهای مسکونی و ساختمانهای غیر مسکونی به شمارههای استاندارد ملی 14253 و 14254 تدوین شده است. روش مورد کاربرد در برچسب دهی انرژی در ایران، تقریبا مانند روش دیگر کشورهای پیشرو در این زمینه است. روش برچسبدهی انرژی به ساختمان میتواند بر اساس روش عملکردی و یا محاسباتی باشد. روش عملکردی با استناد به قبض انرژی مصرفی، رده مصرف انرژی ساختمان را در ساختمانهای موجود تعیین نموده و بنابراین دارای خطاست، لیکن با توجه به سادگی روش میتوان اجرای آن را به ردههای پایینی برچسب مانند F و G محدود نمود. با استفاده از روشهای زیر میتوان رده مصرف انرژی ساختمان را تعیین نمود:
- شبیه سازی دینامیکی: با استفاده از نرم افزارهای شبیهسازی مانند Energy plus ،Design Builder ،IES
-روشهای محاسباتی: با استفاده از روابط و محاسبه مصرف انرژی در یک بازه زمانی
-روشهای امتیازدهی: با تعیین امتیاز قابل تعلق به قسمتهای مختلف مانند عایق کاری، سیستمهای کنترلی، سیستمهای خورشیدی، تولید انرژی در محل و ...
- پارامترهای موجود در برچسب انرژی ساختمان:
در تعیین رده مصرف انرژی ساختمان، پارامترهای متعددی در انواع پروتکلهای استاندارد سازی در سراسر دنیا وجود دارد که به بخشی از مهمترین آنها در ذیل اشاره شده است.
نسبت انرژی:
نسبت انرژی مشخص کننده نسبت مصرف انرژی ساختمان به میزان مصرف انرژی ساختمان ایدهآل میباشد که با R نشان داده میشود.
رابطه 1:
: شاخص مصرف انرژی سالیانه ساختمان مورد نظر برحسب واحد kWh/ m2/yr
: شاخص مصرف انرژی سالیانه ساختمان ایده آل در جدول 2
شاخص مصرف انرژی:
شاخص مصرف انرژی بصورت میزان انرژی اولیه مصرفی سالیانه ساختمان بر واحد زیربنای مفید ساختمان تعریف میشود که مقدار آن با واحد kWh/ m2/yr مشخص میگردد. رده مصرف انرژی ساختمان با توجه به نسبت شاخص مصرف انرژی ساختمان مورد بررسی به شاخص مصرف انرژی ساختمان ایدهآل تعریف میشود.
اقلیم:
اقلیم در این استاندارد براساس اقلیم بندی 8 گانه مشتمل بر مناطق بسیار سرد، سرد، معتدل و بارانی، نیمه معتدل و بارانی، نیمه خشک، گرم و خشک، بسیار گرم و خشک و بسیار گرم و مرطوب تعیین میشود.
زیربنای مفید:
مجموع زیربنای فضاهای کنترل شده در ساختمان میباشد. منظور از فضای کنترل شده، بخشهایی از فضای داخل ساختمان بوده که بطور مداوم تا دمایی برابر، بالاتر یا پایینتر از دمای زیستگاه گرم یا سرد میشوند.
- تعیین رده مصرف انرژی در فروشگاه های ایران:
رده مصرف انرژی در فروشگاهها و بطور کلی ساختمانهای غیر مسکونی در داخل ایران بر اساس پارامتر نسبت انرژی طبق مراحل زیر صورت میگیرد. لازم به ذکر است تمامی محاسبات، جداول و پیوستها جهت محاسبه انرژی مصرفی ساختمان مراکز تجاری و فروشگاهها در تمامی بخشها (گرمایش، سرمایش، آب گرم، روشنایی) طبق استاندارد 14254 بوده و در این گزارش به عنوان رفرنس استفاده گردیده است.
1-تعیین اقلیم ساختمان بر اساس شرایط جدول 1
2-محاسبه شاخص مصرف انرژی اولیه ساختمان با استفاده از دستورالعملهای پیوست الف تا ت استاندارد 14254
3-محاسبه شاخص مصرف انرژی ایده آل ساختمان مورد نظر با استفاده از جدول 2
4-تعیین نسبت انرژی ساختمان با استفاده از معادله 1
5-تعیین رده مصرف انرژی با استفاده از جدول 3
جدول 1: تقسیم بندی 8 گانه اقلیمی کشور
جدول 2: شاخص مصرف انرژی ساختمان غیرمسکونی ایده آل در اقلیمهای مختلف برحسب kwh/m2/year
جدول 3: تعیین رده مصرف انرژی ساختمان غیر مسکونی براساس نسبت انرژی R
- تعیین رده مصرف انرژی در فروشگاه های سنگاپور:
مصرف انرژی مربوط به ساختمانهای تجاری از جمله فروشگاههای این کشور امروزه سهم بسیاری را در تراز انرژی این کشور دارا میباشد. این کشور به دلیل تبدیل شدن به یکی از قطبهای اقتصادی در شرق آسیا، و محدود بودن منابع انرژی در این کشور، مدت قابل توجهی صرف استاندارد سازی و تدوین قوانین مربوط به صرفه جویی انرژی کرده است. بطور کلی برچسب گذاری انرژی ساختمان توسط واحد ESU[1] زیر نظر دانشگاه ملی سنگاپور و آژانس ملی محیط زیست NUS[2] این کشور انجام میپذیرد.
1-5. مشخصات فیزیکی:
در این بررسی ابتدا مشخصات عمومی فیزیکی و کاربری فروشگاههای بزرگ این کشور که مشمول دریافت برچسب انرژی میشوند، طبق جدول 4 و5 گزارش شده است. این جداول براساس زیربنای کلی (GFA) ، زیربنای مفید (GLA) و زیربنای مربوط به تجارت(Retail Space) در فروشگاه تدوین شده است. زیربنای مربوط به تجارت میزان مساحتی از زیربنای مفید فروشگاه میباشد که به طور کلی به مراکز تجاری و خدماتی اختصاص یافته است.
جدول 4: مشخصات عمومی فروشگاهای سنگاپور
مشخصه ساختمان |
مقدار |
کل زیربنای ساختمان فروشگاه دارای سیستم تهویه مطبوع مرکزی |
بیشتر از 9000 متر مربع |
زیربنای مربوط به تجارت |
حداقل 27 درصد کل زیربنای مفید فروشگاه |
GLA/GFA×100 |
حداقل 50 درصد |
سن ساختمان |
حداقل یک سال |
جدول 5: مشخصات کاربری و ساعت کاری عمومی فروشگاههای سنگاپور
مشخصه کاربری |
مقدار |
نرخ عبور و مرور |
بیشتر از 60 درصد زیربنای مفید |
ساعات کاربری |
بیشتر از 70 ساعت در هفته |
2-5. استاندارد مصرف انرژی:
بطور کلی استاندارهای کلانی در رابطه با نحوه ساخت و همچنین استفاده از تجهیزات در یک فروشگاه جهت برچسب گذاری انرژی توسط واحد ارزیابی انرژی در این کشور تدوین شده است که در این بخش به معرفی بخشی از این استانداردها میپردازیم. نرخ قابل قبول مصرف انرژی به ازای واحد سطح توسط بخشهای پرمصرف در فروشگاههای این کشور توسط جدول 6 مشخص شده است.
جدول 6: نرخ قابل قبول مصرف انرژی در بخشهای پرمصرف فروشگاه
3-5. استاندارد دمای کاربری:
دمای کاربری مورد انتظار توسط واحد ارزیابی انرژی در جدول 7 مشخص شده است. لازم به ذکر است این جدول براساس استاندارد 13 cp 1999 سنگاپور تدوین شده میباشد.
جدول 7: استاندارد دمای کاربری فروشگاههای سنگاپور
4-5. استاندارد روشنایی:
استاندارد روشنایی و نحوه استفاده از تجهیزات نوردهی در کلیه بخشهای فروشگاههای بزرگ در این کشور ( مانند فضای پارکینگها، مغازهها، سینما، لابی و ...) در جدول 8 مشخص شده است. لازم به ذکر است این جدول براساس استاندارد 35 cp 1999 سنگاپور تدوین شده میباشد.
جدول 8: استاندارد مجاز جهت استفاده از تجهیزات نوردهی برحسب لوکس
نوع مکان |
میزان روشنایی (لوکس) |
پارکینگ: طبقات و فضای خارجی فضای عبور و مرور رمپها و گوشهها ورودی و خروجی |
20 (روزانه) 10 (شبانه) 100 (روزانه) 0 (شبانه) 100 (روزانه) 50 (شبانه) 300 (روزانه) 50 (شبانه) |
ورودی فروشگاه، لابی، اتاق انتظار، پلهها، کریدورها و آسانسورها |
100-200 |
فضای قفسهها و گذرگاهها |
100-200 |
پذیرش یا اطلاعات |
300-750 |
مغازهها و ویترینها |
300-750 |
صندوقها و قسمت بازبینی |
300-750 |
رستوران، فود کرت و کافه |
80-200 |
آشپزخانه رستوران |
300 |
سالن و محل اجتماعات |
70 |
سینما و اتاق کنفرانس |
50-100 |
5-5. استاندارد تامین هوا:
نرخ مجاز هوادهی و استاندارد مربوط به تامین هوا و کیفیت هوا در بخشهای مختلف فروشگاها توسط جدول 9 و 10 مشخص گردیده است. لازم به ذکر است این جدول براساس استاندارد 13 cp 1999 سنگاپور تدوین شده میباشد.
جدول 9: استاندارد مربوط به تامین هوا در فروشگاههای سنگاپور
نوع کاربری |
مقدار هوا ( L/s به ازای هر متر مربع) |
مغازهها و سوپر مارکتها |
1 |
لابی، محل اجتماعات و کریدورها |
25/.0 |
رستورانها |
2/8 |
تئاتر و سینما |
2 |
6-5. هزینه ها:
تمامی ارزیابیها و بررسی موارد ذکر شده توسط شرکتهای معتبر و دارای گواهی صلاحیت خدمات انرژی ESCO[4] تحت نظر ESU انجام میپذیرد. هزینه برآورد شده جهت انجام اندازه گیریها توسط ESU انجام شده و در جدول 11 مشخص شده است و به شرکتهای خدمات انرژی پرداخت میشود. لازم به ذکر است دامنه تغییرات این برآوردها بر اساس ابعاد و میزان پیچیدگی ساختمان متغیر میباشد.
7-5. اندازه گیری و صحه گذاری M&V:
کلیه اندازه گیری ها و صحه گذاریها توسط واحد M&V شرکتهای خدمات انرژی انجام گرفته که پروسه آن و شرایط اندازه گیری در جدول 12 به صورت خلاصه گردآوری شده است.
جدول 12: پروسه کلی اندازه گیری و صحه گذاری
شماره |
نوع سیستم |
توضیحات |
1
|
سیستم تهویه مطبوع مرکزی |
اندازه گیری دیتاهای چیلرها به مدت یک هفته-چیلرهای آماده بکار نیاز نیست اندازه گیری شوند-تعداد نقاط اندازه گیری باید برای آنالیز دقیق بخشهای مختلف مانند برج خنک کننده، کندانسور، پمپها و چیلرها مناسب باشد. |
2 |
هوادهی بخش مکانیکی |
تخمین مصرف انرژی براساس نرخ توان-تخمین مساحت تحت هوادهی براساس نقشههای ساختمان-صحه گذاری اندازه گیریها |
3 |
حرارتی عمومی |
در طول ساعات کاری باید دما، میزان رطوبت و سرعت باد اندازه گیری شود-انجام تست کیفیت هوا- انجام مشاهده جهت بررسی رخ دادن هرگونه فعالیت هدررفت انرژی توسط کارکنان یا بازدیدکنندهها |
4 |
MRT
|
برای اندازه گیری دمای MRT حتما در صبح ضلع شرقی و بعد از ظهر در ضلع غربی لحاظ شود. |
5
|
روشنایی |
مقدار روشنایی تمامی بخشهای ساختمان باید اندازه گیری شود- از ایجاد سایه یا بازتاب نور توسط اجسام در هنگام اندازه گیری باید اجتناب شود- حداقل 30 دقیقه بعد از روشن کردن سیستم اندازه گیری باید دیتاها برداشته شود-انحراف 20 درصدی از مقدار استاندارد مانعی ندارد |
6
|
هوادهی عمومی |
مقذار هوای تامین شده برای هر بخش براساس نرخ هوادهی محاسبه شود- نرخ ورود هوا با مقدار استاندارد باید مطابقت داده شود- دستگاهها و تجهیزات هوادهی جهت کارایی مناسب باید بررسی شوند. |
7
|
کیفیت هوای داخل |
موارد زیر باید بررسی شود: -تجهیزات مکانیکی و برجهای خنک کننده باید تمیز شده و مقدار میکروبهای برروی آنها مطابق استاندارد باشد -کانال ورودی هوا نباید نزدیک دودکش یا هرگونه خروجی هوایی دیگر باشد -تجهیزات هوادهی نباید برای راهروها و انبارها کار کنند -در محیط نباید هرگونه آلوده کننده میکروبیولژی وجود داشته باشد -هرگونه محصول احتراقی باید به بیرون از محیط هدایت شود -تجهیزات تهویه مطبوع باید هر 6 ماه به دقت تمییز شوند - |
حداقل تعداد نمونه جهت اندازه گیری بخش M&V در بخشهای مختلف بر اساس زیربنای فروشگاهها در جدول 13 مشخص گردیده است.
جدول 13: حداقل تعداد نمونه برای ارزیابی واحد M&V
شماره |
پارامترها |
حداقل تعداد نمونه برداری |
||
فروشگاه کوچک |
فروشگاه متوسط |
فروشگاه بزرگ |
||
1 |
دما، رطوبت و میزان سرعت هوا |
8 |
16 |
30 |
2 |
دمای MRT |
4 |
8 |
12 |
3 |
روشنایی |
8 |
16 |
30 |
4 |
کیفیت هوا |
8 |
16 |
30 |
5 |
هوادهی |
4 |
8 |
10 |
درنهایت با استفاده از مقادیر اندازه گیری شده، شرکت خدمات انرژی از رابطه 2 میزان شدت انرژی مصرفی نرمال شده (EUI) را محاسبه کرده و طبق رنجهای استاندارد داخلی این کشور اقدام به برچسب گذاری انرژی فروشگاهها میکند.
در نهایت با جمع آوری اطلاعات و محاسبات تمامی بخشها برچسب گذاری انرژی صورت میپذیرد.
شکل 1: نمونه ای برچسب انرژی فروشگاه در سنگاپور
[1] Energy Sustainability Unit
[2] National Environment Agency
[3] Mean Radiant Temperature
[4] Energy Service Company