معاون آموزش و بهینه سازی مصرف انرژی سازمان بهره وری انرژی ایران (سابا)، مقررات گذاری، استانداردسازی و نظارت را از مهمترین ارکان ارتقای کارایی مصرف انرژی در ساختمان های جدید برشمرد.
«امیر دودابی نژاد» (دو شنبه) در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: تعرفه اندک حامل های انرژی، استاندارد نبودن ساختمان سازی ها و نبود نظارت کافی موجب شده شاخص مصرف انرژی ساختمان در ایران چند برابر متوسط جهانی باشد.
به گفته این مقام مسئول، علاوه بر مشکل نرخ انرژی در کشور، صنعت ساختمان در شمار بخش هایی است که در بهره وری انرژی با مشکل کارگزار و کارفرما روبرو است.
وی گفت: سازنده یا مالک ساختمان همیشه استفاده کننده از آن و پرداخت کننده هزینه انرژی نیست و ترجیح می دهد تا حد امکان هزینه ساختمان سازی را کاهش دهد .
دودابی نژاد، اهمیت قانونگذاری، تدوین استاندارد و نظارت بر حسن اجرای آن را در بخش انرژی مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: فصل پنجم قانون اصلاح الگوی مصرف که در سال 1389 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، به بخش ساختمان اختصاص یافت .
وی تصریح کرد: برپایه ماده 18 قانون مزبور ، وزارت راه و شهرسازی موظف شده در مدت یک سال آیین نامه های صرفه جویی انرژی در ساختمان را به تصویب هیات وزیران برساند.
دودابی نژاد یادآور شد: براساس ماده 23 همین قانون، شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه و اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع ماده 34 قانون نظام مهندسی ساختمان، مسئولیت اجرای این فصل از قانون را برعهده دارند.
وی گفت: بیش از پنج سال از تصویب قانون یاد شده، گذشته، اما هنوز آیین نامه اجرایی آن تصویب نشده و نظارت کافی بر حسن اجرای این قانون و حتی مبحث 19 مقررات ملی ساختمان که سال هاست مصوب و ابلاغ شده، وجود ندارد.
** اهمیت حساسیت شهرداری ها بر نظارت بر مصرف انرژی
به گفته این مقام مسئول، مقررات گذاری و نظارت از مهمترین ارکان ارتقای کارایی مصرف انرژی در ساختمان های جدید است، اما حساسیت کافی در شهرداری ها به عنوان خط مقدم فرایند نظارت بر ساختمان سازی درباره مساله مصرف انرژی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: بسیاری از کشورهای جهان نیز مسئولیت مستقیم این حوزه برعهده شهرداری هاست که با حساسیت و دقت نظر و با استفاده از ابزارهای مالی و مالیاتی توانسته اند موفقیت های زیادی در این زمینه کسب کنند.
دودابی نژاد افزود: استفاده از ابزارهای مکمل تشویقی مانند کاهش عوارض ساختمان سازی برای کسانی که مبحث 19مقررات ملی ساختمان و الزام های صرفهجویی را رعایت کنند و از سوی دیگر افزایش عوارض برای افرادی که به بهینهسازی مصرف در ساختمان سازی بی توجه باشند، می تواند به ارتقای فرهنگ رعایت الگوی مصرف انرژی کمک کند.
** لزوم اجرایی شدن نصب برچسب انرژی
وی تاکید کرد: اجرای استانداردها و نصب برچسب انرژی ساختمان می تواند تا حد بسیار زیادی با ایجاد آگاهی درخریداران یا مستاجران، میزان مصرف انرژی را در ساختمان ها کاهش دهد و در عین حال با اجرایی شدن برچسب انرژی در ساختمان های مختلف، بتدریج این برچسب به عنوان یکی از اسناد مهم ساختمان برای خریدار و فروشنده شناخته خواهد شد.
وی تصریح کرد: برچسب انرژی تاکنون عملیاتی نشده و کسی موضوع برچسب انرژی ساختمان را پیگیری نمی کند، اما دستگاه های مختلف در این زمینه نقش متولی را برعهده می گیرند.
به گفته این مسئول سابا، براساس شناسنامه فنی و ملکی ساختمان که به تازگی ابلاغ شده، جایی برای اطلاع رسانی درباره مصرف انرژی ساختمان در نظر گرفته نشده؛ درحالی که ایجاد شفافیت و آگاهی دادن به مردم در مورد ساختمانی که قرار است تملک کنند، از ارکان و مهمترین ابزارهای ارتقای کارایی مصرف انرژی ساختمان ها است.
به گزارش ایرنا، پیشتر رییس گروه ساختمان و مجری طرح های بهینه سازی سابا گفته بود، افزون بر 35 درصد انرژی کشور در بخش غیرمولد ساختمان مصرف می شود که ارزش افزوده ای در اقتصاد ندارد و چهار برابر مصرف انرژی در این بخش در کشورهای پیشرفته است.