پنجمین نشست هماندیشی مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران، چهارشنبه (سوم خردادماه) برگزار شد و طی آن، درباره چالشها و فرصتهای پیش روی این شرکت با محوریت برنامه ششم توسعه بحث و بررسی شد.
به گزارش شانا، علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ابتدای این مراسم، یاد و خاطره سوم خردادماه، سالروز آزادسازی خرمشهر را گرامی داشت و گفت: برخی نقاط تاریخی ملت ایران مانند سالروز فتح خرمشهر فراموش نشدنی است.
وی با اشاره به دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که در 29 اردیبهشت ماه برگزار شد، حضور گسترده مردم پای صندوقهای رای را نشان دهنده فهم عمیق ملت ایران عنوان کرد و افزود: تحلیلهای جهانی، نشان از پیشرفت دانش سیاسی در ایران دارد.
کاردر به نتیجه انتخابات اشاره کرد و با بیان اینکه مردم در این انتخابات نه به یک فرد، بلکه به یک تفکر رای دادند و به توسعه مراودات بینالمللی آری گفتند، ادامه داد: وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران با قدرت بیشتر به مسیر فعالیتهای خود ادامه میدهند.
وی گفت: امروز (سوم خردادماه) یکی از بزرگترین قراردادهای ساخت کالای صنعت نفت با موضوع ساخت لولههای CRA با کنسرسیومی اسپانیایی-ایرانی امضا شد و قراردادهای بعدی شرکت ملی نفت ایران نیز به تدریج امضا خواهد شد.
کاردر با بیان اینکه آنچه به شعار تدبیر و امید دولت جنبه عملی میبخشد، انسانهای کارآمد و توانمند هستند، خاطرنشان کرد: امیدواریم مهندس زنگنه، در چهار سال پیش رو نیز به عنوان سکاندار وزارت نفت فعالیت کنند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود، بر ضرورت کارآمد کردن ساختار شرکت ملی نفت ایران، بهرهمندی از مدیریت استراتژیک و مدیریت ریسک و فاصله گرفتن از مدلهای سنتی تاکید و عنوان کرد: باید همگام با تحولات جهانی پیش رفت و مدلهای بهینه و قابل دفاع را جایگزین مدلهای سنتی کرد.
اولویتهای شرکت ملی نفت ایران در برنامه ششم توسعه
کریم زبیدی، مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در این نشست، به تبیین اهداف این شرکت در برنامه پنجساله ششم توسعه پرداخت و در راس آن، به هدفگذاری افزایش ظرفیت تولید روزانه نفت به 4.7 میلیون بشکه، ظرفیت تولید روزانه گاز به 1.3 میلیارد مترمکعب و ظرفیت تولید مایعات و میعانات گازی به 1.1 میلیون بشکه در روز در پایان برنامه اشاره کرد.
وی توجه به فعالیتهای شورای عالی اکتشاف به منظور تقویت پشتوانه تولید و توسعه صنایع نفت و گاز، توجه به ساخت داخلی تجهیزات صنعت نفت، تلاش برای دستیابی به فناوریهای نوین و بومیسازی و تجاریسازی این فناوریها در صنایع نفت و گاز و حمایت از تکالیف اجتماعی شرکت ملی نفت ایران را از دیگر اهداف برنامه ششم توسعه در این شرکت برشمرد و گفت: افزایش پتانسیل صادرات نفت و افزایش میزان تزریق گاز و آب به میدانها نیز در این برنامه هدفگذاری شده است.
زبیدی به برنامههای اولویتدار هر یک از شرکتهای تولیدی تابعه شرکت ملی نفت ایران نیز اشاره کرد و گفت: برای بهرهمندی از ظرفیتهای بیشمار کشور در حوزه نفت و گاز، بدون تردید به بازنگری و ایجاد انعطاف در ساختارهای سازمانی از یک سو و جذب سرمایههای خارجی و فناوریهای روز دنیا از سوی دیگر نیازمندیم.
توسعه میدانهای غیرمشترک هم در دستور کار قرار میگیرد
محسن پاکنژاد، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید در این نشست با اشاره به اهداف پیش روی این شرکت در برنامه ششم توسعه، گفت: نکته حائز اهمیت این است که توجه کنیم دستیابی به اهداف در گرو تحقق الزاماتی است که تا آن الزامات فراهم نشود، حصول اهداف نیز ممکن نخواهد شد.
وی ادامه داد: بررسی اهداف شرکت ملی نفت ایران در برنامه ششم توسعه نشاندهنده اهتمام به پرهیز از خام فروشی است؛ بطوریکه میزان افزایش سقف صادرات نفت متناسب با میزان افزایش ظرفیت تولید نفت در نظر گرفته نشده است و این موضوع، از سیاست شرکت ملی نفت ایران برای هدایت مازاد تولید نفت به سمت پالایشگاهها و پرهیز از خام فروشی حکایت دارد.
پاک نژاد در ادامه به سیاست شرکت ملی نفت ایران مبنی بر تفکیک فعالیتهای تولیدی و توسعهای در شرکتهای تابعه و همچنین توجه توامان این شرکت به توسعه میدانها مشترک و غیرمشترک در برنامه ششم اشاره کرد.
نتایج مطالعات شرکتهای بینالمللی امیدوارکننده است
غلامرضا منوچهری، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی نیز در این نشست بر ضرورت استفاده از فناوریهای نوین، فاصله گرفتن از روشهای سنتی تولید، استفاده از روشهای EOR و IOR به منظور ازدیاد برداشت و بهبود ساختارهای سازمانی همگام با نیازهای امروز صنعت نفت تاکید کرد و گفت: عربستان، عمان و امارات متحده عربی، امروز با استفاده از فناوریهای نوین، ضریب بازیافت 40 درصدی را تجربه میکنند و ایران در این زمینه راه درازی در پیش دارد.
وی ادامه داد: نسبت تولید به ذخایر ما بسیار پایین است و این در حالی است که مطالعات اخیری که شرکتهای بینالمللی در میدانها ما انجام دادهاند، حاکی از آن است که امکان افزایش این نسبت وجود دارد.
منوچهری با بیان اینکه فناوریهای مورد استفاده صنعت نفت ایران در حوزههای مختلف طی دهههای گذشته، تغییر چندانی نکرده است، عنوان کرد: عملکرد ایران در بخش گاز بهتر از نفت بوده است و هم اکنون گاز بیش از 73 درصد سبد انرژی کشور را در اختیار دارد.
وی با اشاره به قدمت تولید نفت در ایران و ضرورت چابکسازی ساختار شرکت ملی نفت ایران، افزود: پتانسیلهای کشور در بخش نفت، این امکان را فراهم کرد که بدون خلاقیت و تنها با اتکا به چاههای نفتی، تولید خود را حفظ کنیم و استمرار این روند، مانع بروز خلاقیت، کار مهندسی و ریسک پذیری در صنعت نفت کشور شد.
منوچهری گفت: باید از منابع نفتی خود به طور بهینه استفاده کنیم و به این نکته توجه کنیم که با توجه به تغییرات حوزه انرژی جهان و واقعیتهایی مانند رقابت هزینه تولید برق از انرژی خورشیدی با هزینه تولید برق از گاز در دنیای امروز، مشخص نیست نفت در 40 یا 50 سال آینده، همچنان ارزش کنونی را داشته باشد.
مدیریت ریسک و الزامات آن
ارائه مطلبی با عنوان مدیریت ریسک از سوی محمد مصطفوی، مدیر سرمایهگذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، از دیگر بخشهای این نشست هماندیشی بود. مصطفوی در توضیحات خود از مواردی مانند زمان، هزینه، کیفیت پروژهها و دعاوی حقوقی به عنوان ریسکهای حوزه تولید و از مواردی مانند تغییر قیمت، تغییر نرخ ارز و فرایند نقل و انتقال پول به عنوان ریسکهای حوزه فروش نام برد.
وی بر تقویت بدنه کارشناسی شرکت ملی نفت ایران، مستندسازی تجربیات، استفاده از مشاوران مجرب، عملکردمحوری به جای هزینه محوری در قراردادها و ایجاد انگیزه در سرمایهگذاران، استفاده از ابزارهای مالی پیشرفته، متنوع سازی سبد فروش و توجه کافی به مباحث لجستیک و HSE به عنوان الزامات تحقق مدیریت ریسک تاکید کرد.
مصطفوی با بیان اینکه توسعه میدانها در قالب قراردادی مانند EPC هیچ توجیهی ندارد، ادامه داد: زمانی که پیمانکار هیچ مسئولیتی بر عهده ندارد، طبیعی است که برای اتمام پروژه در مدت زمان کمتر و یا استفاده از تجهیزات کیفیتر انگیزه ای ندارد و همسوسازی انگیزههای پیمانکار و کارفرما به منظور دستیابی به نتایج قابل قبول و استفاده از قالبهای قراردادی موجه از بدیهیاتی است که سازمان را در دستیابی به نتایج مطلوب یاری میدهد.
تعدیل مدارک تحصیلی نفتیها تصویب شد
محسن دلاویز، مدیرعامل شرکت نفت خزر نیز در این نشست خواهان نگاه راهبردی به خزر شد و ابراز امیدواری کرد، برنامهریزیها به نحوی باشد که دانش فنی حفاری در آبهای عمیق به عنوان دستاوردی ارزشمند برای صنعت نفت کشور مورد توجه و استفاده قرار گیرد.
وی که به عنوان مشاور وزیر نفت در امور منابع انسانی نیز فعالیت میکند، از تصویب تعدیل مدارک تحصیلی در جلسه شورای اداری نفت خبر داد و گفت: این مصوبه به زودی از سوی وزیر نفت ابلاغ میشود.
دلاویز با بیان اینکه حقوق و دستمزد کارکنان وزارت نفت نسبت به سال 92، بیش از 2 برابر افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: حداقل اضافه شایستگی کارکنان که پارسال هشت درصد بود، امسال به 10 درصد رسید که این ارقام در 20 سال گذشته بی سابقه بوده است.
این نشست هماندیشی که در آستانه ماه رمضان در باشگاه کوشک نفت برگزار شد و طی آن مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران به ارائه نظرات و دیدگاههای خود در حوزههای مختلف پرداختند، با توصیههای پزشکی حبیبالله سمیع، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در رابطه با اصول تغذیه مناسب در این ماه مبارک پایان یافت.