بهینهسازی عملیاتی مصرف انرژی در فرآیندهای جداسازی پالایشگاه نفت تهران با استفاده از پمپ حرارتی بررسی شد.
به گزارش شانا، پمپ حرارتی وسیلهای است که توانایی جذب حرارت در یک دمای پایین و باز پس دادن آن در دمای بالاتر را دارد، بهطوریکه میزان حرارت بازیابی شده بیشتر از انرژی مورد نیاز جهت راهاندازی دستگاه است.
اصول عملیاتی پمپهای حرارتی بر مبنای دانش مربوط به تجهیزات سردکننده بوده و هدف اولیۀ آن گرفتن حرارت و سرد کردن یک فضای دما پایین است. به عبارتی یک پمپ حرارتی بهعنوان دستگاهی جهت بازیافت حرارت عمل میکند، بهطوریکه با دریافت مقداری انرژی، حرارت اتلافی دما پایین فرآیند را به یک حرارت مفید با دمایی بالاتر تبدیل میکند.
شناسایی پتانسیلهای مناسب جهت نصب و بکارگیری پمپ حرارتی در سیستمهای فرآیندی، نیازمند دانش ویژهای است که امروزه تحلیل پینچ به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای انتگراسیون حرارتی، جهت هدفگذاری و طراحی فرآیندهای پالایشگاهی بهکار برده میشود.
استفاده از این تکنولوژی، امکانسنجی بهکارگیری پمپ حرارتی در یک فرآیند جداسازی را باعث میشود و با توجه به نیاز بسیار بالای انرژی در فرآیندهای جداسازی، استفاده از یک سیستم پمپ حرارتی جهت پمپ کردن حرارت از چگالنده به جوشآور برجها، میتواند منجر به کاهش مقادیر قابل توجهی از انرژی شود.
در پژوهش «بهینهسازی عملیاتی مصرف انرژی در فرآیندهای جداسازی با استفاده از انتگراسیون پمپ حرارتی» با ارائه یک الگوریتم بررسی سریع، امکانسنجی فنی و اقتصادی نصب پمپ حرارتی ارزیابی شده است.
نتایج فرآیند جداسازی ال پی جی بخش جنوبی شرکت پالایش نفت تهران نشان میدهد که با بهکارگیری پمپ حرارتی در فرآیند جداسازی تصفیه گاز مایع در این پالایشگاه، ١٤٤ هزار دلار در سال صرفهجویی انرژی اتفاق میافتد که زمان بازگشت سرمایه آن حدود ٤ سال است.