معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که از ابتدای امسال تا اواسط خردادماه همواره روزهای سالم و پاک داشتیم، گفت: این وضع در شرائط خود کم سابقه است، در صورتی که با توفانهای گرد و غبار با منشا عراق، سوریه و اردن مواجه نمیشدیم همچنان شرائط هوای سالم و پاک نیز تداوم داشت.
به گزارش خبرنگار شانا، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، امروز (شنبه، پنجم تیرماه) در نشستی خبری به تصمیم دولت برای کاهش هرچه بیشتر آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: در ١١ خرداد ٩٥ دولت برش یکساله کاهش آلودگی هوای کلانشهرها بویژه تهران را مصوب و چهارشنبه هفته گذشته نیز ابلاغ کرد.
وی با اشاره به این که در سال ٩٣ راهکارهای کاهش آلودگی هوای کلانشهرها را داشتیم و اکنون در این برش یکساله بر اجرای این راهکارها تاکید شده است، افزود: اقدامهای انجام شده در زمینه کاهش آلودگی هوا را جمع آوری و گزارش آنرا به دولت تقدیم کردیم و دولت براساس آن تصمیم به تهیه این برش کوتاه مدت یکساله گرفت.
متصدی با اشاره به این که از ابتدای امسال تا اواسط خردادماه همواره روزهای سالم و پاک داشتیم، تصریح کرد: این وضع در شرائط خود کم سابقه است، شرائط مطلوبی را از نظر کیفیت هوا طی میکنیم، اما از نیمه دوم خردادماه شاهد بروز توفانهای گرد و غبار با منشا عراق، سوریه و اردن هستیم که اگر این منشاها فعال نمیشدند همچنان در شرائط هوای سالم و پاک به سر میبردیم.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد: کانونهای داخلی گرد و غبار شناسایی و کنترل میشوند و اقدامهایی مانند مدیریت آب، تثبیت خاک و نهالکاری در این کانونها آغاز شده است.
وی ادامه داد: در زمینه آلاینده هایی که انسان در آن نقش داشته باشد مانند دی اکسیدکربن، ازن و دی اکسیدگوگرد تاکنون روز ناسالم نداشتهایم.
متصدی گفت: از ابتدای سال ٩٥ آلودگی هوا فقط ناشی از گرد و غبار که آن هم منشا خارجی داشته، بوده است، حتی در خوزستان هم کانونهای داخلی فعال نبودند، زیرا اقدامهای خوبی بر روی تالابهای هورالعظیم، شادگان، هامون و جازموریان انجام شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این سازمان در ٢ ماه گذشته قطعنامهای به منظور کاهش گرد و غبار در منطقه به سازمان ملل ارائه کرده است که امیدواریم هرچه زودتر اجرایی شود، همچنین ٤ هزار هکتار از کانونهای گرد و غبار در جنوب کشور تاکنون مالچ پاشی و نهالکاری شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به این که دولت به محیط زیست بویژه هوا اهمیت بسیاری میدهد از این رو تلاش میکند برنامه های مربوط به این بخش را با جدیت بیشتری دنبال کند و با این هدف برش یکساله آلودگی هوا را تدوین کرده و بر حمایتهای مالی بانکها نیز در اجرای آن تاکید شده است.
متصدی به موضوع نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی کشور اشاره و عنوان کرد: مقرر شد ٢٢ هزار میلیارد ریال اعتبار برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی با حمایت بانکهای عامل از جمله ملی، ملت، صادرات و توسعه تعاون در اختیار متقاضیان در کلانشهرها بویژه تهران قرار گیرد، همچنین در این برش وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف شد خودروهای خود را با تخفیف ارائه کند، بحث تخفیفهای ترجیحی برای سود بازرگانی در زمینه خودروها نیز در نظر گرفته شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست از اجرایی شدن طرح LEZ (تردد خودروها براساس میزان آلایندگی) از ابتدای آبانماه امسال خبر داد و گفت: مقدمات و لوازم این طرح از سوی وزارت کشور در حال آماده شدن است و باید در ابتدای آبانماه شاهد اجرایی شدن آن باشیم.
وی با اشاره به این که ایجاد محدودیت برای تردد خودروهای فرسوده با اعمال جرائم نیز در این برش یکساله مورد توجه قرار گرفته است، افزود: ایجاد جرائم رانندگی برای تردد خودروهای فرسوده با عنوان تخلفات رانندگی در این برنامه در نظر گرفته شده است، بنابراین خودروهای فرسوده از این پس جریمه خواهند شد.
متصدی به بحث موتوسیکلتها اشاره و تصریح کرد: مصوبه کاهش آلودگی کلانشهرها به بحث موتوسیکلتها نیز ورود پیدا کرده است که طبق آن از ابتدای مهرماه امسال تولید و شماره گذاری موتوسیکلتهای کاربراتوری ممنوع میشود، این موضوع تصمیم کمیته کاهش آلودگی هواست که با مصوبه دولت به شکل الزام آور در آمده است، طبق این مصوبه دستگاههای دولتی و نیمه دولتی از خرید موتوسیکلتهای کاربراتوری منع شدهاند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به بحث مربوط به سوخت نیز عنوان کرد: حذف سهمیه سوخت کامیونهای فرسوده یکی از موضوعهای مطرح شده در این برنامه است که باید وزارت نفت نسبت به عملیاتی کردن آن اقدام کند.
وی در مورد جایگزینی خودروهای فرسوده نیز گفت: اگر شخصی، خودروی ون یا وانتی را وارد کشور کند و این خودرو کمتر از ٦ لیتر مصرف سوخت داشته باشد باید یک خودرو از رده خارج کند، اگر مصرف سوخت این خودروی وارداتی بین ٦ تا ١٠ لیتر باشد باید ٤ دستگاه و اگر بیش از ١٠ لیتر مصرف داشته باشد باید ٦ دستگاه را از رده خارج کند، این بحث برای تولیدکنندگان داخلی نیز مورد تاکید قرار گرفته به طوری که خودرو داخلی که ٧ لیتر و کمتر از ١٠ لیتر مصرف سوخت داشته باشد خودروساز باید یک دستگاه و اگر ١٠ لیتر و بیش از ١٠ لیتر مصرف سوخت باشد، ٢ دستگاه از رده خارج کند، این برنامه تا پایان شهریور ٩٦ اعتبار دارد.
متصدی با اشاره به این که در مورد تاکسیهای غیرفعال شهرها نیز باید تعیین تکلیف صورت گیرد، افزود: برخی افراد برای خودرو خود پلاک تاکسی گرفتهاند ولی در قالب تاکسی از آن استفاده نمیکنند که وزارت کشور و ناجا موظف شدند ظرف ٢ ماه آنها را شناسایی و تعیین تکلیف کنند، همچنین تعویض مینیبوس با تاکسی نیز در این مصوبه مطرح شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: خاموش کردن خودرو هایی که درجا کار میکنند نیز در مصوبه مورد تاکید قرار گرفته و پلیس راهور ناجا باید نسبت به این موضوع اقدام کند که بیشتر شامل مینیبوسها، کامیونها و اتوبوسها میشود.
وی با اشاره به این که بحث توزیع گازوییل کم گوگرد زیر ٥٠ ppm جزو موارد مطرح شده در این مصوبه یکساله است، تصریح کرد: طبق نقشه آمایشی در ورودی شهرها و کلانشهرها این سوخت توزیع میشود که از ابتدای آذرماه امسال اجرایی خواهد شد، بحث مدیریت سوخت دیزل در کل کشور نیز از موارد مطرح شده بود تا بتوانیم ارتقا استاندارد خودروهای دیزلی را هم داشته باشیم.
متصدی ادامه داد: کلیه دستگاههای دولتی موظفند نسبت به معاینه فنی موتورخانه های خود اقدام کنند تا به تایید سازمان ملی استاندارد برسد، همچنین وزارت نفت باید تعرفه گاز و قطع گاز واحدهای متخلف را ابلاغ کند، تا اگر ٦ ماه پس از ابلاغ این دستورالعمل به دستگاهها، نسبت به معاینه فنی موتورخانه های خود اقدام نکنند، گازشان قطع شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که از زمستان سال گذشته بحث تعطیلی مدارس در روزهای آلوده مطرح بود، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست مسئولیت یافته با همکاری دستگاههای دیگر مثل وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم در مورد تعطیلات مدارس و دانشگاهها و به طور کلی ساماندهی بحث مربوط به تعطیلیها و کاهش ساعت کاری زمانبندی کند.