رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس شورای اسلامی با افتخار بهعنوان تسهیلگر و تنظیمگر برای تحول در صنعت نفت اقدام و خدمت خواهد کرد و از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد.
به گزارش خبرنگار شانا، محمدباقر قالیباف روز (جمعه، ۲۳ اردیبهشتماه) در آیین گشایش بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: مجلس شورای اسلامی با افتخار بهعنوان تسهیلگر و تنظیمگر برای تحول در صنعت نفت اقدام و خدمت خواهد کرد و از هیچ کمکی دریغ نمیکند.
وی بابیان اینکه انتقال مستقیم پول به چرخه اقتصاد کشور در هر کجای دنیا تورمزاست، افزود: این کار نعمت منابع را به نقمت بدل میکند که امروز شاهد این امر هستیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باور داریم منابع زیرزمینی متعلق به دولتها نیست و به نسل امروز و آینده تعلق دارد، از این رو باید بدانیم که خامفروشی و مصرف کردن در هزینه جاری مناسب نیست.
ضرورت دارد برای توسعه صنعت گاز تلاش کنیم
قالیباف اظهار کرد: همه اعداد و ارقام نشان میدهد تقاضای نفت رو به افول بوده و تقاضا برای استفاده از گاز طبیعی افزایش یافته است که ضرورت دارد برای توسعه این صنعت تلاش کنیم.
وی با تأکید بر اینکه در بحث انرژی کشور، موضوع خامفروشی است و در این باره حکمرانی نداریم، از این رو نیاز است سران قوا آن را اصلاح کنند، گفت: صنعت نفت ما از پیشرانهای برنامه هفتم توسعه است و میتواند کشور را در کمترین زمان ممکن به تحولی بزرگ برساند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه فروش نفت ایران شامل تحریم شد، اما گاز دارای چنین محدودیتی نبود و گاز کشور در زمان تحریم به ترکیه و عراق رفت، افزود: اعداد و ارقام اینگونه نشان میدهد که ما در مجموع دارای بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان هستیم و هماکنون فرصت جهاد تصمیمگیری است.
قالیباف تصریح کرد: تجارت انرژی کشور هماکنون مبتنی بر نفت خام است و نه گاز، گاز طبیعی به دلایل مختلف از جمله دور زدن تحریم بسیار مهم است، بنابراین باید جهتگیری تغییر کند و این سوخت پاک مبنای تجارت قرار گیرد.
وی با بیان اینکه همواره خامفروشی را نقد میکنیم و میگوییم هزینهکرد ۷۰ تا ۸۰ درصدی آن در هزینههای کشور بد است، اظهار کرد: بدتر از خامفروشی، خاماندیشی و حکمرانی نامناسب بر بخش انرژی است. در حقیقت باید به جای اینکه از خود نفت خام صیانت شود، از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم.
مردمی کردن اقتصاد در حوزه انرژی
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت و مجلس وظیفه دارند به اقتصاد مردمی ایمان داشته باشند، افزود: مردم را از اقتصاد حذف کردهایم، در صورتی که مردمی کردن اقتصاد در حوزه انرژی باید شکل گیرد، البته باید راه فرصتطلبیهای زشت اقتصاد بیمار کشور را ببندیم و نقدینگی را به سمت تولید سوق دهیم.
قالیباف با اشاره به اینکه در آستانه تنظیم برنامه هفتم توسعه قرار داریم و نیاز به نوشتن و تدوین چند کتاب نیست، باید ۲ تا ۳ پیشران کشور را تعیین کرد و در این مسیر گام برداشت، تصریح کرد: برای دور زدن تحریمها، ثبات در درآمدها و افزایش ارزش افزوده باید جهتگیریها را اصلاح کنیم، همسو با این موضوع لازم است گاز را مبنای صادرات قرار دهیم که باثباتتر از حوزه نفت است.
وی با بیان اینکه به نیروهای جوان باانگیزه و دانشبنیان و با غیرت ایرانی و اسلامی که در کنار نیروهای باتجربه و شرکتهای با قدمت زیاد برای استقلال کشور و برای عزت ایران اسلامی تلاش میکنند، خداقوت میگویم، اظهار کرد: حفظ معادن، نفت، گاز و انفال سرمایهها و ثروتهای بیننسلی از اولویتهاست، اما برای انجام آن با چالشهایی روبهرو هستیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این موضوع را باور داریم و البته تجربه کردیم که چه پیش از انقلاب که سفیر یکی از ابرقدرتها برای نفت و ثروت این کشور تصمیم میگرفت و استقلالی در این زمینه نداشتیم و چه امروز پس از انقلاب که درآمد مستقیم انفال وارد بودجه میشود این موضوع بیشک نعمت نخواهد بود.
باید از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم نه از خود نفت خام
قالیباف تأکید کرد: در حقیقت باید از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم نه از خود نفت خام. باید این ثروت را خوب نگهداری کنیم و توسعه دهیم. تجربه تلخ گذشته حساب ارزی مقابل چشمان ماست که چگونه پول را به آنجا بردیم، هزینه کردیم و نتوانستیم این ثروت بیننسلی را حفظ کنیم و افزایش دهیم.
وی گفت: باید این سرمایه را به سمت ثروتهای ماندگار، بخش سرمایهگذاریهای مولد و سرمایهگذاریهای فزاینده اقتصادی در داخل و خارج از کشور ببریم، اما واقعیت این است که در این مسیر حکمرانی دقیقی نداریم. این اشکال را پیش از هر کسی به شخص خودم و مسئولیت و جایگاهم در مجلس میدانم و این موضوع وظیفه ما در سران قواست، زیرا یکی از وظایف ما اصلاح حکمرانی انرژی در بخشهای مختلف است.
رئیس مجلس شورای اسلامی به موضوع بهینهسازی مصرف انرژی، بهبود تراز تولید و مصرف در حاملهای انرژی و هدفمندکردن یارانههای انرژی، اشاره کرد و افزود: چالشهای بزرگ امروز که مردم را هم به زحمت انداخته، این ناترازی در بخشهای مختلف بودجه، بانکها، انرژی چه در تولید و چه در مصرف است.
قالیباف اظهار کرد: امروز مجموع مصرف انرژی فسیلی کشور معادل بیش از ۵ میلیون بشکه در روز است که نشان از میلیاردها دلار هزینه دارد.
وی با اشاره به ناعدالتیها در مصرف، گفت: برخی در کشور ۲۰ برابر بقیه انرژی مصرف میکنند در حالی که این سرمایه همه نسلها در آینده است و عدالت در استفاده از انرژی باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: ما نمیتوانیم هر رویکردی را برای حوزه انرژی بگذاریم و هر شخصی نگاهش محدود به یک حوزه جغرافیای سیاسی باشد. این نوعی ظلم به دیپلماسی انرژی است و باید از همه ظرفیتها برای تحقق دیپلماسی انرژی استفاده کرد.
قالیباف تصریح کرد: در گسترش دیپلماسی انرژی با کشورهای همسو فرصت بزرگی داریم. ما امروز باید از فرصتها بهره گیریم؛ فرصت با ریسک و بدون ریسک. باید فرصت با ریسک را انتخاب کنیم تا به موفقتهای لازم در این حوزه برسیم.